Live life to the fullest


En stor opplevelse!

20.11.2014 10:37

Da er jeg akkurat kommet hjem fra Nord Irland igjen, og jeg har storkost meg!

Fikk sett masse av belfast denne gangen, og jeg sitter igjen med masse flotte bilder og tanker.

En fantastisk by med en lang historie: (Fra wikipedia)

Ved opprettelsen av  Den irske fristaten i 1922  ble seks grevskaper i nord utskilt som en egen enhet, Nord-Irland. Denne delen av øya forble under britisk administrasjon. Den irske republikanske armé motsatte seg dette, og førte væpnet kamp for innlemmelse av Nord-Irland i Fristaten og senere i Republikken Irland.

Etter en periode med hyppige terrorangrep rett før og under andre verdenskrig, roet konflikten seg betraktelig ned i slutten av 1940-årene. Like fullt forble befolkningen i Nord-Irland delt. På den ene siden sto katolikker, hvor et klart flertall var republikanere og nasjonalister; på den andre protestanter, hvorav de fleste var unionister og lojalister. Det kjennetegner konflikten i Nord-Irland at det som i første rekke er en politisk strid om nasjonal tilhørighet hele tiden har sterke religiøse undertoner, og at kirketilhørighet normalt er viktigste skillelinje.

På slutten av 1960-tallet var det i Nord-Irland ikke spørsmålet om nasjonal tilhørighet som sto øverst på dagsorden, men borgerrettigheter. Man hadde helt siden før opprettelsen av Nord-Irland som en egen enhet registrert at arbeidsløshet og fattigdom var svært mye mer utbredt blant katolikker enn protestanter. Det var også problemer med valgordningen; det britiske systemet med valgkretser som velger én representant ble misbrukt, såkalt gerrymandering, slik at det i protestantiske områder var små valgkretser, og i katolske store. I Londonderry, en by med katolsk flertall, valgte katolikkene bare en liten andel av byrådet, og de var også underrepresentert i de aller fleste andre områder.

Det var litt rart å gå rundt der, for fremdeles kunne man se rester etter denne konflikten.

Absolutt en by som er verdt å besøke!

Men må innrømme at nå er lommeboken ganske så tom, så det spørs om jeg ikke må ta en tur innom Folkia.no, for å få råd til julegavehandelen iår :)

—————

Tilbake